ارزیابی عملکرد و خصوصیات مورفولوژیک توده های بومی پیاز سفید گلستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

2 محقق بخش زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران

3 کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان

4 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم باغبانی

چکیده

به ­منظور مطالعه و شناسایی توده ­های برتر پیاز در استان گلستان این تحقیق در  سال زراعی 92-1391 در ایستگاه­ تحقیقات کشاورزی عراقی محله گرگان انجام شد. 27 جمعیت بومی پیاز به همراه رقم زرگان و چهار هیبرید در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی در سه تکرار بررسی و برخی صفات زراعی دارای اهمیت از جمله تعداد برگ، طول برگ، ضخامت گردن سوخ، قطر سوخ و عملکرد ارزیابی شدند. برخی از صفات مانند ضخامت گردن سوخ و تعداد سوخ پوسیده جزو صفات مهم انبارداری پیاز هستند. از این رو بررسی این صفات با توجه به تنوع توده های پیاز گرگان به منظور استفاده در زراعت و انبارداری پیاز مهم و سودمند است. نتایج نشان داد تفاوت معنی­ داری بین توده­ های مورد بررسی از لحاظ صفات مختلف وجود دارد. بر اساس نتایج تجزیه کلاستر، ژنوتیپ­ های پیاز به چهار گروه تقسیم شدند. رقم زرگان و توده بومی خان­­ ببین اگرچه بیشترین عملکرد را به خود اختصاص دادند، اما ماندگاری پایینی در شرایط انبار داشتند. با توجه به نتایج حاصل، پنج جمعیت بومی (ورسن1، آشخانه، نومل 3، تخشی ­محله 1 و سعدآباد) جهت تکثیر بذر و انجام برنامه ­های اصلاحی انتخاب شدند.

کلیدواژه‌ها