تأثیر سطوح مختلف زئولیت و کود اوره با باکتری آزوسپریلیوم برعملکرد و اجزای عملکرد گندم نان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس

2 دانشیار گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس

3 استادیار گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس

4 دانشیار گروه مرتع دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبد کاووس

5 دانشجوی دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس

6 دانشجوی دکترای اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به ­منظور بررسی اثر سطوح مختلف زئولیت و کود اوره با باکتری آزوسپریلیوم بر صفات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد گندم، آزمایشی یک­ ساله در سال زراعی90-89 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع‌طبیعی دانشگاه گنبد کاووس به ­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک ­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح مختلف عامل زئولیت شامل مقادیر مصرف صفر، 5، 10 و 15 تن در هکتار و سطوح عامل کود اوره صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم و عامل باکتری در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح مدنظر قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرات اصلی و دوگانه زئولیت، باکتری و اوره در اکثر صفات در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی‌ دار بود. بیشترین تعداد پنجه (15/149)، وزن هزار دانه (69/44 گرم)، ارتفاع بوته (43/89 سانتی­متر)، تعداد سنبلچه (89/23)، تعداد دانه در سنبله (49/42) و درصد نیتروژن (53/2 درصد) در تیمار 15 تن زئولیت و 225 کیلوگرم اوره به­ دست آمد. بیشترین تعداد روز تا سنبله‌دهی (67/128 روز) در تیمار باکتری و اوره (75 کیلوگرم) و روز تا رسیدگی فیزیولوژیک (48/159 روز) در تیمار زئولیت (15 تن) و اوره (150 کیلوگرم) مشاهده شد. بیشترین عملکرد دانه مربوط به ترکیبات تیماری است که شامل 150 کیلوگرم اوره و 5 تن زئولیت بود.

کلیدواژه‌ها