عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در تولید گندم، استان گلستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 کارشناس ارشد بهینه سازی انرژی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، منطقه گلستان

چکیده

به‌منظور بررسی برخی عوامل مؤثر بر مصرف سوخت در عملیات زراعی تولید گندم در استان گلستان، تعداد 140 مزرعه از 13 شهرستان استان به صورت نمونه­گیری سیستماتیک-تصادفی انتخاب شدند. تأثیر تناوب زراعی، شهرستان، توان تراکتور، عملکرد دانه و مساحت زمین برمصرف سوخت مورد بررسی قرار گرفت. کاشت گندم پس از محصول برنج بیشینه (20/0± 71 لیتر در هکتار) و پس از آیش (13/0±44 لیتر در هکتار) کمینه مصرف سوخت را برای آماده­سازی زمین به همراه داشت. مجموع سوخت مصرفی در شهرستان­های مختلف برای کلیه عملیات تولید، تفاوت معنی­داری را نشان نداد. گرچه به نظر می­رسد تمرکز بر کاهش مصرف سوخت در عملیات آماده­سازی زمین می­تواند مصرف سوخت کل را در شهرستان­های پر مصرف تا 17 درصد کاهش دهد. کاربرد تراکتورهایی با توان بیشتر ضمن کاهش مدت زمان و دفعات عملیات زراعی مانند آماده‌سازی زمین نقش مؤثری در کاهش مصرف سوخت دارد. همچنین با افزایش سطح کشت گندم مصرف سوخت در عملیات آماده­سازی زمین، برداشت و مجموع عملیات زراعی کاهش یافت. 

کلیدواژه‌ها